Mountainbiken in overweldigende natuur

Tocht door de Oostenrijkse Alpen

Dave Arthur

Mountainbiken in Tirol

Twee dagen mountainbiken in het Oostenrijkse Tirol. Van gravelpaden tot single track. Duizenden hoogtemeters verdwenen onder de wielen van het internationale gezelschap. Koud, warm, droog en nat. De Alpen hebben alles voor je in petto. Meet Tirol...
Adrenalinesports.net

Cube hotel

We zullen niet snel een hotel specifiek vermelden - maar het Cube hotel is de vermelding waard. Je mountainbike hangt in de hal voor je kamer. Geen beschadigingen meer door over enthousiaste mede bikers, en een stuk veiliger.
Mountainbiken in Tirol

Gravel paden

Een groot gedeelte van de routes in het Oostenrijkse Tirol gaan over brede gravel paden. Geen uitdaging qua technisch niveau, maar vergeet niet dat er dagelijks flink wat hoogtemeters worden voorgeschoteld. Daarnaast is het genieten van het natuurschoon waar je doorheen rijdt.
Irmo Keizer

Alpen rivier

Auteur van dit stukje al rijdend langs een berg riviertje in de Oostenrijkse Alpen. Foto: Martin Böhm, www.fairoutdoor.de
Adrenalinesports.net

Drogen tijdens de pitstop

Doorweekte sokken en schoenen staan te drogen in de zon. Inmiddels is er een paar uur gemountainbiked en beginnen de lichamen langzaam maar zeker naar brandstof te snakken. Lokale specialiteiten als de vermaarde "Kaisersmarren" vinden gretig aftrek.
Karwendel route

De Karwendel route

Eén van de klassiekers. Een flink aantal hoogtemeters, die eindeloos door lijken te gaan na het vertrek vanuit het Mittenwald. Je rijdt omhoog door het dal, gevoed door het natuurschoon links en rechts om je heen. Temidden van watervallen, lawines van puin en rustieke alpenweides klim je naar het eindpunt - de op 1771 meter gelegen berghut, het Karwendel Haus. Op deze route kan je tevens een "race" rijden; met de GPS kan je je route opnemen en deze uploaden naar de Tirol site. Voor degenen zonder bewijsdrang - de route is qua uitzicht meer dan de moeite waard.
Eten is het motto

Voorraden aanvullen

You may need: Adobe Flash Player.

Na de koude en natte bike kleren in het drooghok te hebben gehangen en een poging tot douchen te hebben ondernomen (1 douche voor 60 personen, met jaren 80 douche muntje) knorren de magen. 1800 hoogtemeters in de benen doen hunkeren naar een stevige pot eten.
Foto's kijken in de berghut

Grote verhalen, met bijbehorende foto's

De club bekijkt elkaars foto's in het Karwendelhaus. Van rechts naar links; Dave, John, Andreas, Michele, Florian en Martin.
Zonsondergang Karwendelhaus

Genieten van de zon

De zon was grotendeels afwezig tijdens de twee dagen mountainbiken in het Oostenrijkse Tirol. Zo nu en dan bestreken de zonnestralen het berglandschap en lieten de Alpen in al haar pracht zien.
De laatste voorbereidingen worden gemaakt

De laatste voorbereidingen

's Ochtends worden de mountainbikes gecontroleerd, de jassen weer aangetrokken en de camelbaks gevuld. Tijd voor een nieuwe dag.
Dalen is het motto op dag 2

De top over

Lang klimmen levert de mooiste beloning op in de Alpen, afdalen. Single tracks, verraderlijk door losse stenen geteisterd door regen, steile gravel paden naar beneden waarbij een bocht missen niet tot de opties behoort. Gepijnigde gezichten veranderen in uitbundig lachende smoelwerken.
Single Track galore

Verdiende Single track

You may need: Adobe Flash Player.

Single tracks, daar doen we het voor. Na een dag lang brede gravel paden te hebben verslonden onder de banden, brengt een prachtige single track een brede lach op het gezicht van ieder van ons. Dit is de reden waarom je mountainbiked. Switchbacks, rotsen, boompjes. Speels werk je je weg naar beneden.
Regen in de Alpen

Welkom in de Alpen

You may need: Adobe Flash Player.

Bij vertrek op de eerste dag leken de regen goden ons al niet gunstig gezind; twijfelend trok de één regenkleding aan, terwijl de ander koos voor een winddichte laag. Even later brak het zonnetje door, een uur later gevolgd door regen. Welkom in de Alpen.
Tom Rustebiel

Koud, nat en wachtend op eten

Soms, heel soms, kan mountainbiken in de bergen frustrerend zijn. Na vooruit te zijn gesneld nemen we met enkele personen de verkeerde afslag. Het wandel pad blijkt grotendeels onrijdbaar en het wordt lopen. Koud en nat komen we aan in de berghut. Het visioen van een warme kachel wordt al snel de grond ingedrukt - de kilte in de hut is onze beloning. Een half uurtje later besluit de eigenaar gelukkig om de boel toch maar op te stoken en langzaam keert het goede humeur terug.
De bikers bij elkaar

Biken, bier & chillen

You may need: Adobe Flash Player.

Een internationale mix van mountainbikers staat garant voor dikke lol. Zowel op de bike als in het hotel wordt er veel gelachen. Goed eten, bier, een winnend Nederlands elftal en meer bier doen het volume langzaam aanzwellen tot een orkest van plezier.
Zwemmen in de Aachensee

Goedemorgen Aachensee

6 uur 's ochtens in de morgen. Op naar het meer. Met de badjassen aan lopen we richting het water. Na het biken gisteren voelde het water lekker warm aan. Nu is het even slikken, het water lijkt een stuk kouder. Het wakker worden wil nog niet echt lukken. Op naar het ontbijt, in de bus, in het vliegtuig, in de trein en uitpakken maar weer. Welkom thuis.

Gerelateerde artikels